Monday, April 16, 2012

Mustaa vettä

Tulvat ovat alkaneet monella joella eteläisessä Suomessa. Kiitos lähipäivien vesisateiden ja lämpöisten kelien. Sumukorennoistakin on enää rippeet jäljellä.

Tulvavesi on tuonut taas jälleen kerran esille erään suuremman puoleisen ongelman. Tämä ongelma esiintyy mm. Tainonvirralla juuri tällä hetkellä erittäin huomattavissa määrin. Vesi on mustaa! Ja tästä puolestaan kiitämme Vapon ympärilleen levittämään luonnontuotetta. Pistän alle muutaman aiheeseen liittyvän linkin :

Karttalinkki turveojaan

Isosuon turvetuotantohankkeen ympäristövaikutusten arvionti (pdf)

Artikkeli turvesuokiistasta (Yle)
 

Ekonkosken alueella sentään oli vesi vielä kirkasta. Leirikoskesta alaspäin sitten kaikkea muuta kuin kirkasta. Ei tarvitsisi aikakoneella matkustaa montaakaan vuotta ajassa taaksepäin, kun ei vesi tälläiseltä näyttänyt. On se vesi tosin joskus ollut ruskeaa mutta silloinkin lähinnä savisameaa. Pelloilta kun joskus tuota savivettä valuu. Savisameus on kuitenkin eri asia kuin tälläinen ruosteenruskea limainen vesi!

Ja kuin kohtalon oikusta törmäsin tänään kalareissun jälkeen Naaranlahden Jukan blogitekstiin Keihärinkosken tilanteesta. Eli Vapoa kiitellään muuallakin. Tässä vielä linkki Jukan kirjoitukseen Keihärinkoskesta :

Jäähyväiset Keihärinkoskelle

Hieman oli kalojen aktiivisuus vähentynyt sitten parhaiden sumarihätsien. Jokunen kala innostui kuitenkin vielä pintomaan ja ottamaan jopa pintureihin. Kaksisiipisiä puolestaan pöristeli melko runsaasti ja kalat olivat selvästi näidenkin perään.3 comments:

Valdemar Pöljänen said...

"meikäläinen muuttaa kohta Köpikseen ja anoo Ruotsin kansalaisuutta..." tuli vaan mieleen että Vapo on saanut kyllä kovan haastajan eli Talvivaaran! Sotkamon Talvivaarasta valuu "huljevedet" pikkuhiljaa etelä-Suomeen asti ja nää moskat ovat tulossssa kovaa vauhtia jo tahkon vesistöissä, joten paskaks meni! On se vaan oikeesti synkkää!!!!! Valdemar Pöljänen

Harri Hytönen said...

Se on oikeasti synkkää!!!

Harri Hytönen said...

http://suomenluonto.blogit.fi/tag/vesistopaastot/