Wednesday, July 17, 2013

Vesi katoaa silmissä

Ja ketähän tästä kiittäisi? No, tietenkin tätä meidän puhtaan energian tuottajaa eli vesivoimaa. Verlan tunnelivoimalalla on kunnostustyöt käynnnissä ja siksipä ei vettä riitä juoksutettavaksi Sonnanjoen puolelle. Joo, joo...sama virsi tuntuu olevan vähäsateisina kesinä ilman mitään voimalaprojektejakaan. Tälläkin hetkellä koskista viuhtoisi helposti yli nappaskengissä ja vieläpä kuivin jaloin.


On muuten aikaisemminkin ollut vähän vettä, jos on nytkin. PK.netin gallerian puolelta löytyy TÄMÄ ottamani kuva vuodelta 2006. Synkeää on ollut silloinkin. Ja äärimmäisen synkeää on nytkin. Toivotaan ainakin hyvin runsaista sateita lähitulevaisuudelle.


Tulen tässä heti välittömästi pistämään myös palautetta KSS energialle ja kertomaan oman mielipiteeni vesivoimasta. Eipä muuten ole pitkä aika siitä, kun eräs sähkötoimittaja yritti kaupitella vesivoimalla tuotettua sähköä. Kieltäytyminen oli aika nopeaa.

Oman kalastukseni jätin varsin lyhyeksi, sillä yksinkertaisesti ei kiinnostanut kalastaa näin vähäisellä vedellä. Lisäksi oli havaittavissa, että isommat kalat ovat selkeästi siirtyneet järvien puolelle. Taimenen penikat edelleen möllöttivät siellä kivien välissä mutta aika turha oli niitä ryhtyä kiusaamaan. Suosittelen muillekin tällä hetkellä kalastuksen skippaamista Sonnajoen alueella. Jätetään ne poikaset ihan suosiolla rauhaan.


Koska kalastus oli näinkin turhaa, niin siirryin makkaranpaistoon Myllykosken kodalle. Kovasti savutti kodassa ja syynkin huomasin mutta ehkä hieman liian myöhään. Ilmeisesti joku vandaali oli ollut asialla ja tulipaikan savupiippu oli kammettu paikaltaan. Koska sattumalta paikalla piipahti myös jakokunnan edustaja, niin tästä iltapäivästä eteenpäin tulipaikka meni käyttökieltoon. Siis siihen asti kun ovat saaneet piipun korjattua. Jos vaikka kota säilyisi tällä tavalla ehjänä eikä kukaan sitä onnistuisi polttamaan


Joku vandaali ei myöskään hallitse tulentekotaitoja, sillä sytykkeitä on taas pitänyt repiä elävän puunkyljestä. Ei tulen sytyttäminen oikeasti ole niin kauhean vaikeaa! Ja niitä sytykkeitä saa ihan niistä liiteristä löytyvistä puista. 2 comments:

Joona Koivunen said...

Laskeepas vesi kovaa vauhtia sonnanjoella, puoltoista viikkoa sitte viellä oli huomattavasti enemmän vettä ja joessakin isompia taimenia pari köllötteli.

Harri Hytönen said...

Toivottavasti lähiaikoina sataa ja paljon. voimayhtiö perusteli alhaista vedenpintaa juuri vähillä sateilla. Voisivat kuulema juoksuttaa voimalan kautta vielä enemmänkin mutta eivät onneksi tee sitä.