Friday, July 4, 2014

Tour de Keskari 2014

Tässä on nyt pari toipumispäivää takana muutaman päivän Keski-Suomen reissusta. Neljä päivää noin tarkemmin keskisessä Suomessa tuli heiluttua. Siis neljä kalastuspäivää putkeen. Ensimmäisenä tuli tehtyä paluu kisakentille Muuramessa...

Kisakalenteriini päätyi siis lopulta vain tämä Muuramenjoen alkukarsinta. Toinenkin oli ohjelmassa mutta jouduin sen peruuttamaan muiden menojen takia. Mutta eipä se mitään. Muutaman välivuoden jälkeen oli ihan mukava kalastaa yhdessäkin perhokisassa.

Valmistautuminen kisaan oli täysi nolla, sillä vielä aamulla ennen jakson alkua kaikki välineet olivat kaikkea muuta kuin kisakunnossa. Hieman niitä pitikin viritellä, että kalusto oli sääntöjen määräämässä kunnossa. Mutta koska paineettomasti muutenkin kisassa olin mukana, niin tästäkään en jaksanut stressiä ottaa.

Jyrki juoksuttaa kalaa mitattavaksi

Taistelupariksi arpa heitti Hiltusen Jyrkin. Koska Jyrki jos kuka tuntee Muuramen kuin omat taskunsa, niin odotettavissa oli paljon tapahtumia. Ja minulle synkkiä hetkiä katsoa kuinka Jyrki tyhjentäisi pajatson edeltäni. Kisa alkoi siis kolmospoolista ja sen Jyrki todellakin tyhjensi. Jakson ensimmäiset minuutit olivat hurjaa katsottavaa. Mittakaukalossa kävi kalaa yhdellä syötöllä.

Oma jaksoni Jyrkin jälkeen oli siis varsin vaikea. Jo ensimmäisistä kalatapahtumista huomasi, että varovaisiksi pirulaiset heittäytyivät. Onneksi poolista löytyi vielä muutama kala mutta useampi olisi pitänyt ehdottomasti saada myös ylös asti. Kolmella kalalla ei paljon juhlittu.

Kakkosjaksolla hyökkäilin siis edelleen Jyrkin jäljillä. Vitospooli oli aavistuksen pidempi ja siten siihen jäi myös enemmän kalastamattomia kohtia sekä koukuttamattomia kaloja. Pari päivää aikaisemmin sidottu UV-liimanymfi osoitti toimivuutensa ja nouti haaviini 6 kalaa (5 taimenta ja yhden kirjon). Hieman parempi jakso siis.

Muuramella toiminut

Ruokailutauon jälkeen osat vaihtuivat. Nyt pääsin ensimmäisenä pommittamaan poolia 7. Aamun jaksoilla tämä oli ollut erittäin vaikea pooli eikä kalaa ollut juurikaan noussut. Eikä kyllä meinannut nousta nytkään. Jakson puolivälin kieppeillä siiman päässä kävi mitallinen särki mutta se ei ikävä kyllä pysynyt. Hiljaista piteli ja kalat olivat yllättävän kateissa. Pooli oli päällisin puolin oikein hieno mutta kalaa ei näyttänyt olevan. Useiden perhojen vaihtojen jälkeen tavoitin vihdoin erittäin pirteän kirjolohen ja jouduin jopa hieman juoksemaan sen perässä. Seuraava kilpertti oli sitten huomattavasti rauhallisempi ja päätyi nopeasti haaviin. Pari kalaa siis tältä jaksolta. Jyrkille samasta poolista yksi taimen.

Viimeisenä sitten särkipoolille eli ykköselle. Aloitinkin jakson särkien tavoittelemisellä. Eipä siitä mitään tullut, sillä siiman päässä kävi ahven sekä hyvin pieni särki. Poolissa oli kuin olikin muutama kirjolohi ja niistä pari sainkin siiman päähän. Molemmat katkoivat kuitenkin piuhat eli korttiin jakson jäljiltä puhdas nolla. Pah! Jyrkille sentään yksi kirjolohi ja muutama alamittainen särki.

Nimi listalla löytyi siis lopulta aika kaukaa kärjestä. Kaloja tuli kuitenkin 11 eli sen puolesta ihan mukavasti. En ole kuitenkaan lainkaan pettynyt, sillä oikein hauskaa oli kilpaileminen pitkästä aikaa. Syksylle hainkin jo pariin kisaan, sillä onhan sitä järvikalastustakin kokeiltava :)

Kisan jälkeen suuntasin hieman enemmän pohjoiseen eli mökille elpymään. Pitkään en jaksanut paikallani olla, sillä kalalle oli päästävä kun siellä kerran oltiin. Sunnuntain tein vain pienen piston eräälle joelle kauppareissullani.

Maanantaiksi soittelin sitten luvan Kärnälle. Helppoa oli luvansaanti, sillä paikalla ei ollut ketään muita. Lienee kallis hinta sekä taimenen nykyinen korkea alamitta tehneet sen, että kalastajia on nykyään aika vähän.

Kosken rantaan saavuttuani alkoi yllättäen vesisade. Ja sitä kesti ja kesti. Koko sen kuusi tuntia jonka joella heiluin. Onneksi kalat olivat kuitenkin luvan alkuhetkillä vielä pinta-aktiivisia, sillä ehdin onkimaan kasan taimenia pintaperhoilla. Kaloja kävi myös pinnassa mutta osa nousi hakemaan myös sokkona heitettyjä pintureita.

Yksin Kärnän pinturikaloista

Sateen yltyessä pinta-aktiivisuus katosi ja oli aika ryhtyä ronkkimaan kaloja hieman syvemmältä. Nymfivirityksillä kaloja sitten nousikin tämän tästä. Kaikki kalat olivat eväleikattuja istareita. Osa jopa varsin tuoreen näköisiä. Ikävä kyllä.

Neljäs kalapäivä tuli sitten kuitattua Tainionvirralla, jossa kalastelin pari tuntia ihan noin vaan ohikulkumatkalla. Vettä ei yllättäen satanut :)No comments: