Harri Hytönen - Perhokalastus

Harri Hytönen - Perhokalastus

Tuesday, May 29, 2012

Erilaiset kalapaikat

Parina viime päivänä olen vihdoin päässyt toteuttamaan suunnitelmaa kalastaa hieman erilaisia paikkoja kuin nämä meidän ns. korttikoskemme. Läänikohtaisella luvalla kun aukenee aivan uudenlaisia mahdollisuuksia kalastaa. Aina ei tarvitse maksaa kallista tai vähemmän kallista lupaa päästäkseen kalalle. Tosin mahdollisuudet lohikaloihin ovat rajalliset mutta onhan niitä muitakin kaloja.

Mutta en silti sano, etteikö lääniluvalla löydä lohikalojakin sisältäviä jokia. On niitä mutta harvemmassa. Mutta onneksi on kaloja kuten hauki, kuha ja turpa. Ja monta muuta.


Eilen kävin katsamassa erään joen jossa pitäisi olla kuhaa. Ja onhan sitä, sillä eräs paikallinen mato-onkija oli juuri vetänyt kahden kilon kuhan. Toivottavasti onkinaisen tarina oli tosi eikä kuulunut kategoriaan kahden kilon siika. No, kävin yrittämässä mutta varsin laihoin tuloksin. Ellei tulokseksi lasketa kyljestä tarttunutta seipiä.

Tänään sitten pistin tavoitteeksi löytää turpia ja siinä sitten onnistuinkin oikein mukavasti. Sainkin useamman kalan eli suunnitelma toteutui jopa paremmin kuin osasin odottaa. Tosin vain yksi näistä kaloista oli hieman reippaamman kokoinen ja loput hieman pienempää parin sadan gramman silppua.


Kaikki kalat tulivat mustalla leechillä vaikka siiman päässä kävi jokunen uppis ja tinseli. Pinturiakin olisi voinut jo koittaa, sillä muutaman kerran turvat kävivät räväkästi pinnassa. Vesiperhosia ja päikkäreitä siellä näkyikin.

Tästä on hyvä jatkaa turpaprojektin tiimoilta. Ehkäpä kesän aikana löytyy hieman vauraampiakin kaloja. Täytynee haeskella myös sitä täydellistä turpapaikkaa. Ja turpaperhoja. Hyviä vinkkejä otetaan vastaan perhoista (siis sen mustan leechin lisäksi)!
10 comments:

marko said...

vai tuolta orimattilasta kuhaa vai? tosta kohtaa missä kuva on otettu oon kyllä kirjolohta saanu :)

Harri Hytönen said...

Eikun kuhapaikka oli täysin eri joki. Useamman kymmenen kilometrin päässä Orimattilasta.

marko said...

jaa nonii no sitte. tossa ku lahden puolella menee toi porvoonjoki nii sieltä löytyy hyvin paljon sorvia ja noita särkikaloja kaikenlaisia. pienillä nymfeillä on niitä tullu joskus ongittua. sitte ku orimattilasta lähtee artjärvelle nii sielt löytyy jokia joissa on myös sitä kuhaa ja kaikenlaista särkikalaa. on sieltä jotku kaiketi jalosukusiiki saanut.

Harri Hytönen said...

Täytyypä tutkailla karttaa Artjärvenkin suunnalta. Särkikaloista varsinkin tuo turpa on mielenkiintoinen, sillä voivat olla varsin isojakin ja pistävät siiman päässä hanttiin.

marko said...

http://maps.google.fi/maps?q=60.802943,26.087279&hl=fi&ll=60.802906,26.087243&spn=0.001079,0.004128&num=1&t=m&layer=c&cbll=60.802988,26.087341&panoid=jb4yY0hZYn5raUSaAbhccw&cbp=13,280.6,,0,13.27&z=19

katoppas tuolta näkee kuvaakin. tuolla on yks koskialue huomattavasti hienompi paikka mut se ei mene minkää ison tien alapuolella enkä nyt tajunnu missä se oli kun tuota karttaa tarkemmin syynäsin.tai siis en vaan muista :)

Harri Hytönen said...

Kiitti vinkistä. Täytyy käydä katsomassa. Onkohan tuolla turpia?

juha kallio said...

viistätys pinturia kehiin, olen saanut isoimmat turpani goddar caddis tyylisellä perholla runko oli vihreäksi värjättyä peuraa, toinen perhoista on laskuvarjohäkilä punaisella runkolla. porvoon Strömberg (virtaala) loistava paikka isolle turvalle.

Harri Hytönen said...

Kiitti Juha vinkeistä. Miten Strömbergin lupapolitiikka?

juha kallio said...

Strömbergissä voi kalastaa normi valtion viehe ja kalastuksenhoitomaksulla.

Harri Hytönen said...

Täytyy ottaa tuokin paikka ohjelmaan. Kiitokset vielä kerran vinkistä.