Harri Hytönen - Perhokalastus

Harri Hytönen - Perhokalastus

Monday, May 28, 2012

Hammonjoen SM-alkukarsinta

Nyt pari päivää kisojen jälkeen on aika hieman katsoa taaksepäin ja tehdä hieman tilastoa kisoista. Pari tiivistä päivää vierähti kisoja järjestäessä. Ensin poolittamassa ja muuten paikkoja kuntoon laittaessa, sekä toinen päivä itse kisapaikalla pyöriessä. Onneksi jälleen kerran sää oli suosiollinen, joten mikäs siinä joella hengaillessa.

Kisaa edeltävänä yönä tosin satoi varsin reippaasti, joten hieman aamulla jännitti nähdä oliko joki noussut tulvaan. Ei onneksi ollut vaan olosuhteet jatkuivat senkin osalta hyvinä. Ja hyvä niin, sillä jo ennakkoon odotin aikaisempia vuosia hieman vaikeampaa kisaa. Hieman vähemmän kaloja nousikin kuin aikaisemmin ja yhtenä selityksenä pidän hieman aikaisempaa kisa-ajankohtaa.


Kisassa näytti olevan tänä vuonna hyvin pitkälti vanhoja Hammonjoen kisakonkareita. Onneksi mukaan oli uskaltautunut pari uuttakin kasvoa. Useamman kilpakalastajan toivoisi hakevan oppia myös tämän kaltaisista kohteista, sillä kansainvälisissä koitoksissa on joskus ongittu hyvinkin pienissä puroissa. Suomessahan ei tällä hetkellä pääse missään kisassa kalastamaan näin pientä luonnossa syntynyttä kalaa. En siis puhu pienistä kirjolohista vaan puronieriöistä.

Tulokset ovat esillä jo Perhokalastajat.netin tulospalvelussa sekä keskustelualueella, joten tyydyn laittamaan tähän vain kärkikolmikon :

1. Juhani Rosenström
2. Olli Toivonen
3. Janne Erämies

Seurasin kisan aikana varsin tiiviisti juuri tämän kolmikon kalastusta. Kaikille heille osui myös ns. heikkoja pooleja kisassa. Silti he onnistuivat saamaan kalan (tai useamman) jokaiselta jaksolta. Neljänneksi kisassa tullut Auramaa Kalle kalasti mielestäni vielä asteen vaikeammat poolit ja sai silti  myös kaloja jokaiselta jaksolta. Tämä on ehdottomasti hatunnoston arvoinen suoritus Kallelta.


Pojat kalastivat poolit :


Juhani - poolit 5, 1, 7, 3
Olli - poolit 3, 6, 1, 8
Janne - 5, 1, 7, 3
Kalle - 8, 4, 6, 2

Kisassa saatiin yhteensä 76 puronieriää. Pienin mitattu oli tällä kertaa 11 cm pitkä ja isoin vastaavasti 29 cm. Kirjolohia nousi tällä kertaa vain kolme väliltä 43-44 cm.Mitantäyttäviä harjuksia ei noussut tälläkään kertaa. Alamittaisia nousi kuitenkin runsaasti ainakin poolilta 3.

Kalojen jakautuminen poolikohtaisesti :


Pooli 1 : 18 nieriää, 3 kirjolohta
Pooli 2 : 18 nieriää
Pooli 3 : 15 nieriää
Pooli 4 : 5 nieriää
Pooli 5 : 8 nieriää
Pooli 6 : 4 nieriää
Pooli 7 : 4 nieriää
Pooli 8 : 4 nieriää


Ykköspoolia lukuunottamatta kaikista kalastettiin myös tyhjiä jaksoja. Blankit jakautuivat seuraavasti :
 
Pooli 1 : 0 blankkia
Pooli 2 : 2 blankkia
Pooli 3 : 2 blankkia
Pooli 4 : 5 blankkia
Pooli 5 : 4 blankkia
Pooli 6 : 5 blankkia
Pooli 7 : 4 blankkia
Pooli 8 : 5 blankkia


Hieman kun kalastajien puheita kuuntelin, niin näissä ns. vaikeimmissakin pooleissa oli tarjottu kaloja mutta tiputuksia tuli varsin runsaasti. Kaloja löytyy kyllä kaikista pooleista hyvin, mutta pusikkoisemmissa paikoissa kalan ylös saaminen on huomattavasti vaikeampaa. Seurasin alaosan pooleista kalastusta pooleilla 7 ja 8. Varsinkin poolilla 7 jäi kalastajilta useita kalanpaikkoja kalastamatta ja eivätkä he taineet oikein ehtiä edes koko poolia kalastamaan. Rauhoittuneita paikkoja siis oli runsaasti eikä pooleja piiskattu puhki.

Viimeisen jakso näytti kuitenkin olevan varsin vaikeaa noilla alemmilla ja muutenkin vaikeammilla pooleilla. Viimeisllä jaksolla kaloja nostivat vain taistelupari Toivonen - Räsänen poolista 8. Poolit 4-7 olivat siis tällöin kalattomia. Iltajakson kun pitäisi olla periaatteessa aina varsin hyvä. Myös noissa alemmissa pooleissa.

Uskoisin myös monen kilpailijan kalastuksen kaatuneen vääriin perhovalintoihin sekä varomattomaan liikkumiseen jokipenkalla. Värikkäät vaatteetkaan eivät oikein sovi Hammon kalastukseen. Huolimatta siitä, että veden väri (sameahko) antoi vielä hieman anteeksi. Kalat näyttivät selvästi säikähtävän kalastajia, sillä pakenevia kaloja näin itsekin useita vaikka pyrin seuraamaan kisaa hieman kauempana jokipenkasta ja kalastajasta.

Kuvia jo lisäilinkin kuvagalleriaani. Videomateriaalikin kuvasin varsin paljon, mutta ne ovat vielä tässä vaiheessa editoimattomia. Vie siis oman aikansa ennen kuin pistän jotain näytille.

Kuvat löytyvät TÄÄLTÄ.

2 comments:

Pietu said...

Hieman taitaa olla virheitä noissa poolikohtaisissa kalamäärissä ainakin poolien 5 ja 7 osalta. Seiskapoolista saimme Hakalan Tommin kanssa kalat ja niin myös ainakin taistelupari Erämies-Rosenström, joten ainakin neljä kalaa siitä tuli. Vitosesta sain itse kaksi kalaa kuten myös Janne ja Jussi, muistaakseni Pirhosen Joonaskin oli siitä jonkun kalan saanut. Yhtä kaikki, vaikeita olivat silti nuo alaosan poolit verrattuna ylempiin.

Harri Hytönen said...

No niin, korjattu hieman. Kiitti Pietu! Poolien 5 ja 6 kala meni typovirheen takia väärin. Jannen kala puuttui poolista 7.