Harri Hytönen - Perhokalastus

Harri Hytönen - Perhokalastus

Monday, July 9, 2012

Kesäkiertueella, osa 1

Menneellä viikolla tuli tehtyä 'pieni' kiertue K-suomen suunnalla. Kalastustakin toki kuului ohjelmaan, kuten osata voi odottaa. Ensimmäisenä stoppina oli Kermankoski ja sen jälkeen ohjelma oli enemmän kuin avoin. Tarkoitus oli käydä siellä missä fiilis tuntui oikealta tai vaihtoehtoisesti jos lupia oli saatavilla (koskikohteiden tapauksessa tietty).


Kermalla oli tietenkin vettä runsaasti, kuten PK.nettikin on jo asiasta 'tiedottanut'. Ei sitä kuitenkaan liikaa ollut, sillä olihan koski lähes joka kolkasta jollain tavalla kalastettavissa. Uskallusta tietenkin tarvitsee kahlaamiseen, jotta jotkut paikat on tavoitettavissa.

Kerma tarjosi taas parastaan, sillä jotain isompaa kalaahan sieltä tavoiteltiin. Pientä silppua tuli runsaasti mutta onnellisten tähtien alla haavin myös 56 cm pirtsakan taimenen larva suunpielessään. Porukan muillekin jäsenille antoisia hetkiä.


Tästä erinäisten mutkien kautta päädyin sitten eräälle purolle kalalle. Keskipäivän auringon porottaessa löysin vain yhden n. 45 taimenen mutta sekin irtosi ennen haavia. Muuten erittäin hiljaista isompien kalojen osalta.


Puroreissua seuraavan päivän aloitin veneestä haukia kalastamalla perholla. Aloitus näyttikin erinomaiselta, sillä jo toisella heitolla nousi viiden metrin syvyisestä veden parin kilon haukipulikka. Helteinen sää sai hauet kuitenkin vain köllöttelemään heinäpuskien vieressä, sillä näin useamman kalan mutta mihinkään eivät suostuneet ottamaan. Isoin kaloista oli noin viisikiloinen mutta sekin hylkäsi perhoni hyvin rauhallisesti. 


Illaksi siirryin tästä paistelemaan makkaraa Kymönkosken suunnalle. Helle jatkui mutta jokunen pilvenhattara oli taivaalle eksynyt. Näytti hyvältä vaikka pinturikeliksi. Mutta kuten usein, niin tänäänkin helle oli tainut viedä ruokahalun kaloilta. Haavissa kävi toki iso kasa pienempää kalaa mutta isommat olivat kateissa. Lohdutuksena luvan viimeisellä tunnilla haavissa kävi kuitenkin n. 45 cm pinturiin haksahtanut taimen.


Koskireissua seuraavan päivän vietin lähes kokonaan veneessä haukia tavoitellen. Hiljaista kuitenkin piteli ja helle vei miehestäkin mehut. Tästä seurauksena parin päivän tauko kalastuksesta ja vasta paluumatkalla innostuin kalastamaan Tainionvirralla. Siellä vietinkin sitten oikein antoisan kolmituntisen session.

Nyt sitten valmistaudutaan uusiin seikkailuihin ja parannellaan reissun loppupuolella ärtynyttä selkää. Joko ankara kahlaaminen tai autossa istuminen kenties syynä?

 No comments: