Harri Hytönen - Perhokalastus

Harri Hytönen - Perhokalastus

Wednesday, November 20, 2013

Takaisin joelle

Rauhoitusaika sitten oli ja meni. Useampi viikko onkin tullut kalastettua vain haukea kellurenkaasta. Oikein on ollut antoisaa ja kalaa on noussut kivasti. Pari viimeistä reissua tosin hieman pienemmillä kaloilla mutta silti lukumääräisesti varsin runsaasti.

Viimeisin haukireissu jäi kylläkin täysin torsoksi, sillä vaikka pääsinkin meren rantaan, niin vesille en koskaan päässyt. Olin unohtanut ottaa mukaan Fishcatin foamipulikkatäytteet, joten varsin oli lötkö rengas. En viitsinyt sillä lähteä edes yrittämään vesille vaan suosiolla pakkasin rojut takaisin autoon ja suuntasin muihin harrastuksiin.
Carling merkattu

Eilen siis käväisin ensimmäistä kertaa rauhoituksen loppumisen jälkeen joella. Vuosiin en ole sinne rynnännyt heti ensimmäisenä avonaisena päivänä (eli siis 16.11), sillä turha on tungoksessa paiskata. Lisäksi jotenkin kuvottavaa katsoa sitä kolkattujen mustien taimenien määrää. Verijuhla tuo marraskuun kuudestoista, sanon ma.

Tainionvirran tapauksessa menee vielä surullisemmaksi se, että kalastajat murhaavat myös rasvaevällisiä taimenia. Sääntöjen mukaanhan ne on palautettava jokeen mutta harvapa noita sääntöjä näyttää noudattavan. Onko kyse sitten tietämättömyydestä vai välinpitämättömyydestä. Mene ja tiedä! Kirjolohia voi puolestaan kyllä ottaa hyvällä omalla tunnolla ja kylmän veden aikaan ne ovatkin mitä parhainta evästä.

Pönttörusketusta hankkimaan
Mustia pötkylöitä sieltä tälläkin kertaa muutama löytyi. Ja se kirjolohi evääksi. Sain myös Carling merkatun pienehkön taimenen. Tiedot merkistä jo ehdinkin laittaa RKTL:ään. Loppukesästä laitoin edelliset tiedot sinne menemään. Veikeää asiassa oli, että RKTL pitkään väitti, että olin saanut kirjolohen vaikka kyseessä oli taimen. Piti oikein kuva laittaa merkistä ja kalasta ennen kuin suostuivat uskomaan ilmoitukseni kalan lajista. Aika luotettavia nuo tutkijoiden tiedot, heh...

Oli muuten selkeästi parilla soraikoilla käyneet taimenet möyrimässä. Kannattaakin välttää kahlaamista potentiaalisilla kutupaikoilla ja kiertää ne kaukaa. Jos vaikka muutama pienokainen taas putkahtaisi tähän maailmaan tulevana keväänä.




5 comments:

Kimi said...

On kyllä surullista kun näkee miten Tainiolla rasvaevällisiä kolkataan. Vaikkakin osa on todella selkeästi juuri istutettuja eli myös kasvattajan päässä pitäisi vähän tarkkavaisuutta lisätä. Säännöt on kuitenkin sääntöjä ja muistakaahan ihmiset tarkistaa löytyykö se evä vai ei.

Harri Hytönen said...

Kyllähän siellä suurin osa on nykyisellään eväleikattuja. Välillä reissun joka ainoa kala on jo eväleikattu.

Jussi, Lahti said...

Kävin tänään pyörähtämässä koskella, yksi nätti 45cm taimen kävi haavissa. Lisäksi pari tärppiä. Bongasin myös teurastuspaikan, kuvottava näky. Nätti paikka, oli ekakerta.

Harri Hytönen said...

Sehän on tiedossa, että mustat taimenet ovat mitä hienointa kulinaarista herkkua. Niitähän kannattaa aina lahdata...not!

Anonymous said...

Mulla on erilaisia kokemuksia. Yleensä nuo tummat istaritaimenet maistuvat hyville. Ei ne kaikki ole kuteneita, vaikka laihoja ja väriä ottaneen näköisiä laitoskaloja ovatkin. Hyvä vaan jos laitoskalat saadaan pyydettyä pois kaventamasta geenipoolia.

Rasvaevällisiä tietenkään ei ylös pidä ottaa missään tilanteessa, sen jo sanoo järki ja säännöt.