Harri Hytönen - Perhokalastus

Harri Hytönen - Perhokalastus

Monday, March 25, 2019

Tyhjiä jokia

Hieman kyllä alkaa näyttämään huolestuttavalta. Kävin tuossa sunnuntaina taas mukamas sumarikalalla. Hyönteisiä oli kyllä reilusti mutta jotain taas uupui. Ne kalat! Samanlaista viestiä on nyt tullut usean eteläisen Suomen virtavesien suunnalta. Kalat ovat olleet suorastaan harvinaisia.

Viime vuoden kesän lämpimät kelit siis todellakin vaikuttivat myös tämän vuoden kalastukseen. Mutta kyllä taustalla täytyy olla jotain muutakin, sillä alavireisyys eräillä paikoilla on ollut havaittavissa jo vuosia sitten ja tilanne ei ole todellakaan korjautunut.  Päinvastoin, sillä käyrä on ollut jyrkästi laskeva.


Käyrästä aasinsilta Käyräjokeen. Kävin siis kalassa Kouvolan Käyräjoella. Paikka, joka oli takavuosina erinomainen sumarimesta. Siis vuosia vuosia sitten. Tuolla alamäki alkoi kosken kunnostuksesta. Sitä ennen (ja pari vuotta vielä sen jälkeenkin) varsinkin harjusta oli erinomaisesti. Toki myös taimenta nousi keväisin pinturilla oikein mukavasti ja oikeastaan koko alueen matkalta. Sitten siis tapahtui jotain mutta oliko se tuo kunnostus vai mikä? Tuolla hyönteismäärällä, mikä oli nyt liikkellä, olisi todellakin pitänyt jonkun kalan aktivoitua pintaruokailuun. Ja kyllä vedenalaisilla vehkeilläkin olisi noista paikoista odottanut jotain tapahtuvan.

Kalojen puuttuminen näkyy selvästi myös ympäristön kulumisessa. Tai kulumattomuudesta. Ihan miten vaan. Nyt ovat polut alkaneet umpeutua ja rantapusikko kasvamaan. Ei ole kaloja, niin ei ole kalamiehiäkään. Yksin sain tuolla heilua ja ainoat ihmiset alueella olivat hiihtosiltaa ylittävät niilot.


Minnehän sitä sitten seuraavaksi suuntaisi? Ajatuksena on ollut kiertää näitä paikkoja missä aikaisemmin kalastelin enemmänkin. Virtaa check, Jyrää check... Molemmissa paikoissa oli melko monta välivuotta. Jokunen paikka jää taatusti kalastamatta, sillä niin huonoiksi ovat menneet. Esimerkiksi Vantaan latvavedet Riihimäellä tulee mieleen. Kävin siellä nimittäin katselemassa paikkoja kesä tai kaksi sitten. Sellainen kurapuro nykyään, että ei kiitos kalastukselle.

No comments: