Harri Hytönen - Perhokalastus

Harri Hytönen - Perhokalastus

Thursday, June 5, 2014

Hikinen purokalastaja

Jostain syystä päädyn varsin usein helteillä kalalle jonnekin pienille puroille. Ehkä viilentävät varjot vetävät puoleensa. Ikävä kyllä usein kuitenkin joutuu hikoilemaan varsin runsaasti ennen kuin sinne puron varteen edes pääsee. Tänäänkin taisi vierähtää tunti ennen kuin pusikoiden keskellä virtaava pikkupuro oli saavutettu.

Ei paljon jalat maata tavoita tässä risukossa
Matka purolle piti sisällään kaikkien risukoiden isän ja äidin. Molemmat siis samalla kertaa. On se vaan hienoa tämä nykypäivän metsänhoito. Aivan täysin en ymmärrä mitä saavutetaan metsien kyntämisellä hermottomille ojille. Siihen sitten pukkaa miehen mittaisen heinikon ja pusikon. Lisäksi samaan kasaan vesotaan kaikki ylimääräinen puu järjettömäksi risukoksi. Huonokuntoisemmalla saattaisi olla asteen verran tukalampaa näissä olosuhteissa. Onneksi olen kuitenkin tottunut rymyämään metsässä.

kaislakorento
Lopulta siis tavoitin iloisesti solisevan puron. Vesi oli melko alhaalla mutta ei kovinkaan kirkasta. Tosin tämän puron vesi ei ole koskaan mitään kristallin kirkasta vaikka sivupurot ruokkivatkin pääuomaa kirkkaalla lähdevedellä. Tiedoksi muuten, että allekirjoittaneella on lupa kalastaa tällä purolla eli mistään salakalastamisesta ei ole kyse. Joskus jotain tälläistä palautetta on tullut puroilla keikkumisesta.

vähän on vettä
Yksi syy miksi pidän helteellä purokalastamisessa on myös maahyönteisten runsas määrä. Erilaisia pörriäisiä lensi nytkin ristiin rastiin sekä siellä ja täällä. Oli kaislakorentoja, päiväkorentoja, vesiperhosia sekä kaiken maailman muita ötököitä. Kalat myös näitä kaikkia nauttivat suurella antaumuksella jos vain kiinni saavat.

Joskus aikaisemmassa purobloggauksessa kaipasin erittäin ohuita perukesiimoja. Niitä lopulta löysinkin ja ne olivat jopa mukana. Matalien purojen kalastamiseen yksinkertaisesti tarvitaan pieniä perhoja ja ohuita siimoja. Kalat eivät ole valtavan isoja eli turha uittaa esimerkiksi jättitinseleitä. Hyvin pienet pinturit sekä nymfit sen sijaan kuuluvat puromiehen rasiaan.
ohutta siimaa

PT:n pettämä
Aikaisemmin puro on ollut lähinnä puronieriöiden hallintoaluetta. Jostain syystä purkkarit olivat nyt melko hyvin piilossa. Tai siis sellaista määrää kuin aikaisemmin ei juuri tänään ollut. Siis eivät ainakaan perhoon hakanneet. Eikä niitä pintakäyntejäkään niin hirveän runsaasti ollut. Heitin kuitenkin pinturia sokkona ja joku kala siihen nousikin. Allrounderina kuitenkin oranssikuulainen PT-nymfi on aina hyvä valinta (siis tälläiseen sameahkoon veteen). Kuvankin kala sen kelpuutti. PT tarkoittaa siis Pheasant tailia...

No comments: