Harri Hytönen - Perhokalastus

Harri Hytönen - Perhokalastus

Thursday, May 23, 2019

Nukarilla 5/2019

Pitkästä aikaa ns. koskikalassa. Hetken piti arpoa, että minnehän sitä lähtisi. Keli oli jo heti aamusta aika helteinen eli oikein oiva päivä käydä kalassa shortsivehkeissä. Nukarilla kun on vielä toukokuun loppuun asti kestävä kahluukielto, niin kahluuhousuja ei tuolla tarvinnut.

Viime kesä oli kyllä niin surkea kalastuksellisesti juurikin helteiden takia, että itse lopetin koskikauden jo kesäkuussa. Hetki on siis vierähtänyt näistä "oikeista" koskireissuista. Nyt kevätkin on  tullut mentyä enemmän haukien perässä kuin virtavesien. On muuten jostain syystä ollut viime reissut erittäin huonoja kalantulon suhteen. Viimoisin reissu merelläkin antoi vain muutaman hassun pulikan. Eikä edellinen siikareissukaan ollut yhtään sen parempi. Tai itseasiassa se oli hyvin paljon huonompi, sillä pistoakaan ei ollut...

Kirjolohen moukaroima leech
Nukarilla oli vesi oikein hyvin kalastettavalla korkeudella. Jokunen aika sitten ainakin tällä alueella oli yksi oikein kunnon sadepäivä ja se nosti jokien vedet hetkellisesti hyvin korkealle. No, tämä tilanne oli ilmeisesti mennyt täällä ohi tai sitten sitä ei ole ollutkaan. Vesi oli selkeästi laskusuunnassa, sillä rantakivillä oli levä vielä aika "tuoreen" näköistä. Ja hajuista.

Hieman kyllä kaipasin kahlaamista. Täytyy tunnustaa. Jokunen paikka jäi kalastamatta enkä viitsinyt kaikkialle edes yrittää kiviä pitkin hyppien. Levän peittämät kivet ovat pirun liukkaita. Perholiivitkin lensivät välillä penkalle, sillä ne olivat tuskaisen hiostavat tällä kelillä. Joen rantaan aamusta saapuessani oli +23 C lämmintä mutta lopulta päädyttiin ihan hellelukemiin.

Killejä joessa tuntui olevan aika tasaisesti. Syönti oli aika varovaista, sillä useampi kala kävi vain katsomassa perhoja. Tottahan jokunen niistä ottikin vaikkei jokainen kala ihan haaviin asti päätynyt. Heti ensimmäisen kirjon kanssa katkotin, sillä yläperho jäi kiinni levämatojen valtaamaan kiveen. Nukarilla kun aina alkukesästä tahtoo olla nykyisin hyvin hyvin paljon levää. Kiitokset esim. yläpuolen jätevedenpuhdistamolle Riihimäellä. Sieltäkin kun pukataan puhdistamatonta jätevettä pientenkin sateiden yhteydessä. Ja oli joessa muuten myös turpia...

Päivän viimeinen haaviin päätynyt kala väänteli koukun oikein kunnolla mutkalle. Vihainen oli kaveri muutenkin siiman päässä. Uusia perhoja kivellä istuessa solmiessa iski salama sen verran lähelle, että katsoin parhaimmaksi pakata kamat autoon ja lähteä kotiin. Salamointia seurasi myös oikein kunnon rankkasade.


No comments: