Harri Hytönen - Perhokalastus

Harri Hytönen - Perhokalastus

Monday, March 27, 2023

Sumarikauden väliraportti

 Kuten yleensä aikaisemminkin, niin maaliskuussa on tapana notkua joella melko paljon. Usein olen ajoittanut esim. talviloman sumariajan mukaan, jotta olisi mahdollista notkua joella. Kalastusrupeamat ovat tavallisesti olleet 7-10 päivää ja useimmiten vielä putkeen eli päivittäin joella. No, ihan joka päivä en tänä vuonna joella ole nyt ollut mutta 7 päivää olen kuitenkin jo käyttänyt sumarien kyttäämiseen. Tai siis sumari/pinturikalojen.

Kuten lähes joka vuosi, niin säät ovat tähän vuoden aikaan hyvin vaihtelevia. Ja sumarien kuoriutumiset. Ja kalojen pintomiset. Mikään ei ole tässä yhtä varmaa kuin epävarmuus. Näennäisesti hyvän näköisenä päivänä ei tapahdu juuri mitään ja päinvastoin. Joskus tuhnukeli voi olla aivan täydellinen pinturikeli. Tällekin keväälle yksi tälläinen hyvä tuhnuinen pinturikeli on sattunut.Kaloja on siis noussut pinturilla. Samoilla vanhoilla malleilla kuin aikaisemminkin. Klinkki sekä joku häkilöity cdc-sidos ovat rasioiden vakiotavaraa juuri sumariaikana. Näiden lisäksi melkoinen läjä kaloja on noussut myös pienillä 14-koon nymfeillä kalastettena drydropper -tekniikalla. Eli siis pinturi yllä indikaattorina ja alla sitten yksi pieni nymfi. Lisäksi posiitivinen ylläri on ollut, että claret chenillemato on huijannut myös useamman kalan. Tätä kirjoittelessa on yksi talven kovimmista lumimyräköistä alkanut eli pieni tauko samalla myös joella notkumiseen. Pakkastakin on luvassa eli kausi lykkääntyy hieman taas lisää. On siis tulossa tavallaan vielä uusi mahdollisuus jatkaa tuloksellista "pinturikyttäystä". Keski-Suomeenkin hieman houkuttelisi ajella. Mutta se olisikin varmaan tänä vuonna sitten vasta huhtikuun puolella.

Ja mitä tulee erilaisiin keväisiin, niin voin mainita, että esim. Kärnällä on joskus ollut täydellistä pinturitykitystä jo maaliskuun 16. päivä. Niin, ja tämän vuoden ensimmäiset pinturikalat sain maaliskuun 2. päivä.
No comments: