Harri Hytönen - Perhokalastus

Harri Hytönen - Perhokalastus

Wednesday, June 7, 2023

Kisakausi käynnissä

 Kesä on jo taas niin pitkällä, että tässähän on jo parit perhokisat käytynä. Ja lisää on tuloillaan, sillä esimerkiksi tulevana viikonloppuna olisi tarkoitus vetää tuplat eli kisat sekä lauantaina ja sitten sunnuntaina. Ensin Hammonjoki ja siitä sitten nokka kohti Survosenkoskea.

Kisakauden availin kelluntarengas SM:n merkeissä Julkujärvellä. Jostain syystä tuo Julkujärvi on ollut minulle aina hyvin vaikea paikka ja onnistumista ei ole sieltä tullut koskaan. Eikä kyllä tullut nytkään. Siksi en tartu tuohon kisaan yhtään sen enempää. Mutta en vielä iske hanskoja tiskiin tuon kisapaikan kanssa. Yritetään vain opetella vielä lisää...


No, Karkkilan kisasta voin sitten naputella muutaman sanasen enemmän vaikka ei sieltäkään kotiin tuomisina ollut oikeastaan yhtään mitään. Kaloja sensijaan nousi jokunen enemmän.

Karkkilassa olen aina tykännyt kalastaa, joten varasijoilta kisaan yltäminen oli oikein mukavaa. Vettä oli kisa-aikaan joessa aika vähän, joten järjestäjä oli rajoittanut kahlaamista vain joen puoliväliin. Tämä ei sinänsä tuolla haittaa yhtään mitään, sillä joki on sen verran kapea ja helposti hallittavissa hyvinkin vähällä kahlaamisella.


Taistelupariksi arpa heitti Virolaisen Petrin, Karkkilan konkarin. Mikäs sen mukavampaa. Petrin kanssahan sitä on oltu kämppäkavereita kansainvälisissä koistoksissa aikanaan. No, itse sain B-ryhmän lapun eli Petrillä oli siten lupa aloittaa ensin pooli 6 kalastaminen. Tuo pooli on perinteisesti ollut varsin hyvä mutta näin vähällä vedenkorkeudella se lopulta osoittautui aika vähäkalaiseksi. Petri kaiveli poolista pari kalaa kortille ja karkuutteli useamman. Odotukset olivat korkealla omalle kalastusvuorolle, sillä olihan tuolla muutama ns. varma monttu. Mutta yllättävän hiljaista alkoi pidellä. 

Yksi jakso kesti 50 minuuttia ja Petri huuteli penkalta, että jäljellä on 6 minuuttia ja 25 sekuntia. Tässä vaiheessa ei vielä pistoakaan koko poolista. Ja sillä samalla hetkellä sitten kirbeli kiinni ja haaviin. Blänkit vältetty. Jakson ihan viime sekunnilla toinen kala kävi tuskistamassa kuitenkin tarttumatta. Aika nihkeä aloitus.

Kakkosjaksolla sitten poolille 9. Eli huippupoolille. Petri kaivoi varmasti pari kalaa kortille. Ei siis kuitenkaan aivan huikeaa mättöä eli kalat olivat selkeästi jo aika koukutettuja. Pitkään sain tehdä töitä tälläkin kertaa kalojen löytämiseksi. Pienen hetken jakson alussa tavoittelin myös särkikaloja mutta siiman päässä kävin vain pari pientä ja yksi ahven. Kirbeleitä pussitin lopulta 3 kappaletta. Näistä pari leechillä ja yksi nymfillä. Oikein hyvä jakso.


Kolmas jakso sitten ns. aikaisempien vuosien kuoleman poolille eli ykköselle. Ja sitähän se sitten taas itselleni oli. Synkkää ja vielä vähän synkempää, sillä jakson lopulla yritetyt särjetkin taas hyvin pieniä. Blänkit kolmannen kerran peräkkäin tästä samaisesta poolista. Petri äityi onkimaan oikein mallikkaasti ja pussitti parit kirjolohet paikoista mitkä juuri hetkeä ennen olin heittänyt.

Seuraavaksi sitten poolille 5. Jälleen kerran fiilikset hieman ylemmäksi, sillä tästä oli kisan aikana kai saatu ihan kohtalaisesti kaloja. Eli niitä pitäisi siellä olla. Kuitenkin liki koko jakso ilman tapahtumia ja sitten jumitin heittämään sen sata kertaa samaan pieneen monttuun. Sieltä sitten leechin imaisi hyvin hyvin laiska kirjolohi,  jolla oli mittaa peräti 38 cm. Petrille tämä oli sitten se kuoleman pooli, sillä ei tapahtumia hänelle.

Kisan päättäjäispooli oli sitten taas oikein mukava eli pooli 8. Jakson alkupuolella kävi hyvänkokoinen kirbeli tukistamassa pari kertaa kuitenkin tarttumatta. Hetki hieman hiljaisempaa ja manailin Petrille, että mitähän tässä tekisi kun ei ole oikein enää heittämättä mitään järkevän oloista paikkaa. Siirryin siis kalastamaan hieman vähemmän hyvännäköisiä kohtia. Se kannatti, sillä välittömästi kirbeli kiinni hyvin pienestä montusta. Ja tästä muutama minuutti eteenpäin ja toinen kala kiinni aivan nilkkavedestä. Tämä olikin sitten kisojen isoin kala eli 48 cm kirjolohi. Jakso loppui, kun koppasin vielä ahvenen haaviin mutta tämä oli hiukan alamittainen.


Kaloja siis neljältä jaksolta viidestä. Siltä yhdeltäkin olisi pitänyt jotain saada, että sijoitus olisi ollut jonkun pykälän parempi. Tälläinen perussuoritus kun ei näissä kisoissa kovin pitkälle riitä. Tai ainakaan mitalikolmikkoon. Taso on kova.

Ensi kerralla sitten....
No comments: