Harri Hytönen - Perhokalastus

Harri Hytönen - Perhokalastus

Sunday, June 18, 2023

SM-alkukarsintaa Nukarilla

 Näillä näkymin viimeinen karsintakisani ennen elokuun Iijoen kisoja käytiin menneenä lauantaina hyvin vähävetisellä Nukarinkoskella. Viime aikoina ei ole juurikaan satanut ja hellettäkin on pukannut. Hellepäivä se oli tämäkin, sillä lämpötila huiteli päivän aikana vajaassa +30 C:ssä. Veden lämmöistä ei tietoa mutta vielä se tuntui hieman viileähköltä tai ainakin virkistävältä kahlatessa. 

Taistelupariksi sain tällä kertaa Örlingin Jannen. Jannen kanssa olenkin ollut taistelupareina viimeksi viime syksyn Julkujärven kisoissa. Poolilappu näytti nyt kiertoa 2,4 - 9,6 - 10,8. Näistä selkeitä koskipooleja olivat 2,9 ja 8. Näin vähällä vedellä oli täysi arvoitus, että pysyvätkö kirbelit edes koskessa vai painuvatko ne suoraan suvantoihin. 

Vähävetistä koskipoolia

Aloitin A-ryhmän kalastajana poolista 2. Eli siis maantiesillan alapuolisesta koskesta. Täällä heitin muutaman heiton edellisellä treenireissulla ja silloin yksi kirbeli tukisteli perhoa. Nyt piti olla eri tilanne, sillä tuoretta kalaakin oli jokeen laitettu. Aloitin siis kalastamisen selkeillä kirjolohiseteillä. Nopeasti oli kuitenkin havaittavissa, että kalaa ei poolissa juurikaan ollut. Pitkään paiskasin ilman minkäänlaista tapahtumaa. Vaihtelin settejä ja lopulta pikkuperhosetti antoi ensimmäisen kalan, kirjolohen 42 cm. Tämä kyseisen setin ensimmäisellä heitolla. Tämän jälkeen ei muita tapahtumia eikä niitä kertynyt myöskään Jannelle.

Naapuripoolilla tapahtui

Jakson jälkimmmäinen pooli oli sitten rotaation jälkeen pooli 4 eli koulusuvannon alaosa. Aloitin taas kirjolohisetillä ilman tapahtumia. Jossain vaiheessa jaksoa joku särki räväytti pinnassa ja sain kalan jopa lopulta ottamaan. Ikävä kyllä tuo mittasärki ei päätynyt haaviin asti. Janne pussitti oman kalastuksen alkuminuuteilla kirjolohen paikasta mitä olin hetki sitten heittänyt ilman tulosta. 

Tässä kohti olikin sitten hieman pidempi tauko ja järjestäjä tarjosi kahvia ja sämpylöitä. Pieni hengähdyshetki siis ennen seuraavaa jaksoa, jolla suunnistimme poolille 9. Oli kuulemma kalaton pooli tiedossa kertoivat muut. Kalastusjärjestys myös muuttui siten, että Janne pääsi nyt aloittamaan. Hän heitti kuitenkin poolin läpi ilman tapahtumia. Ei luvannut hyvää. Lopulta kuitenkin löysin yhden kalan erään kiven kupeesta. Uitin perhot eteen ja kala kääntyi kohti perhoja mutta ei kuitenkaan ottanut. Tästä alkoi sitten perhojen vaihtorumba mutta en saanut uutta reaktiota millään. Siirryin hetkeksi muualle ja bongasin toisen kalan pienehkössä koskipeilissä. Tämäkään kala ei kiinnostunut sitten millään. Pienen hetken päästä palasin ensimmäisen havaitun kalan kohdalle. Taas ensimmäinen uitto aiheutti reaktion mutta kala ei ottanut perhoja. Vaihtelin taas erilaisia täkyjä siiman päähän jakson loppuun asti. Kalat jäivät saamatta.

Jakson jälkimmäiselle puoliskolle saimme taas hieman suvantovettä. Jannelle ei ollut onni mukana, sillä hän karkutti useamman kalan ja blänkkäsi jakson. Heti muutaman heiton jälkeen jostain eteeni ilmestyi kaksi kirjolohta. Heitin perhot eteen ja kala kiinni. Irtosi. Lopulta sain kalan jopa haaviin asti ja tämän jälkeen vielä pari karkuutusta ja yksi tälli. Blänkit vältetty.


Kakkosjakson jälkeen taas hieman pidempi "kahvitauko" ja sen jälkeen alimmalle suvantopoolille. Tuolla olisi taatusti kaloja. Mutta ei, taidot eivät vain riittäneet ja meille molemmille tyhjä arpa. Viimeisillä minuuteilla kävi kirbeli mosauttamassa pinnassa ja sille tarjoilin perhoja sillä tuloksella, että heitin kolmen vavan setit pohjaan.

Padonaluspoolille piti siis siten sitoa kaikki setit uusiksi. Tästä ei ollut kalattomassa poolissa mitään hyötyä, sillä kalatapahtumia ei ollut meillä kummallakaan. Synkkää oli. Eli blänkit viimeiseltä jaksolta. 

Olihan se kokemus tämäkin. Kalastus oli erittäin vaikeaa mutta toisaalta ihan mielenkiintoista. Välillä pääkopassa löi täysin tyhjää, että mitähän tässä oikein pitäisi tehdä. Varsinkin kun suurin osa kalastetuista pooleista oli sellaisia, että niissä ei näkynyt merkkejä kaloista. Ei pintakäyntejä tai epämääräisiä tärppejä.

Sijoituin kisalle sijalle 11/20. Taitaa olla huonoin sijoitukseni Nukarin kisasta koskaan.No comments: