Harri Hytönen - Perhokalastus

Harri Hytönen - Perhokalastus

Monday, June 12, 2023

Viikonlopun tupla

 Nyt olikin sitten se kiihkeä kahden sm-alkukarsinnan viikonloppu eli kisailua niin Hammonjoella kuin Survosenkoskella. Hammo oli kotikisa ja Survosen kohdalla asennoiduin heti alusta alkaen, että se on opintomatka koska siellä en ole aikaisemmin kesällä kalastanut. Ainoa kerta ko. joella oli aikoinaan sumariaikaan käyty reissu.

Hammolle siis lauantaina. Kotijoelle on aina helppo mennä, sillä harjoitella ei tarvitse ja perhovalinnatkin ovat erittäin selkeitä. Kunhan vain jaksaa aamulla raahautua paikalle. Tällä kertaa vesi oli kuitenkin huolestuttavan alhaalla ja tiedossa oli hyvin vaikea kisa.


Taistelupariksi sainkin uuden tulokkaan kisaympyröihin eli Launosen Ollin. Hienoa, että uusia naamoja tulee mukaan. Arpa laittoi meidät ensimmäiseksi kalastamaan poolille 6 eli alaosan toiseksi ylimmälle. Tämä pooli on siitä varma, että se pitää aina riittävän määrän puronieriöitä ihan kohtuuulliseen jaksotulokseen. Ehkä ei ihan paras pooli mutta ei myöskään huonoin. 

Itse aloitin valvontavuorolla. Ollin perässä hiippailessa näin heti jo pari kalaa ja tiesin, että nuo yrittäisin onkia. Ikävä kyllä kaloja näkyi yllättävän vähän ja jokunen varma paikka näytti tyhjältä jo tässä vaiheessa. Jaksoni alkoi kuitenkin hyvin, sillä aloitin aivan ylärajalta ja jakson ensimmäisellä minuutilla kala pelmahti siihen. Se ui suoraan naapurin poolilta suoraan eteeni ja jopa pysähtyi eteeni. Ja näin haaviin päätyi 25 cm puronieriä. Sain jaksolla vielä toisen hieman pienemmän eli korttiin ensimmäiseltä jaksolta 2 kalaa.Toiselle jaksolle ajelimme yläosille ja poolille 2. Jälleen kerran valvontavuorolla ei kaloja juurikaan näkynyt. Ja  jälleen kerran oman jakson alkaessa löysin välittömästi kalan. Se kuitenkin säikähti kun työnsin vavan joen ylle pusikoiden välistä. Kala ei kuitenkaan sännännyt kauas ja pääsin tavoittelemaan sitä toisesta kulmasta. Kala olikin hetken kiinni mutta irtosi. Tästä tahkosin suht pitkään ilman tapahtumia. Tai ei se nyt niin kummoista tahkoamista ollut, sillä heittotahti oli leppoisa koska kaloja ei näkynyt. Jakson jälkimmäisen puoliskon sitten kirjaimellisesti konttasin ja sain lopulta pari kalaa kortille. Ihan hyvä jakso siis tämäkin.


Ruokatauon jälkeen ajelimme takaisin alaosille ja poolille 7. Tälle jaksolle oli kovat odotukset, että tätä ei voi ainakaan blänkätä. Kaloja olisi poolissa aivan satavarmasti. Ja olihan niitä. Taas heti jakson alussa kala haaviin ja blänkit vältetty. Ohi vilahti parit kirjolohtakin mutta nämä olivat selkeästi koukutettuja tai muuten vain tosi arkoja. Tai siis toinen oli koukutettu, sillä sillä oli suussa kauas näkyvä pinkki mato. Kala nimettiin "pinkiksi". Jakson jälkimmäisellä puoliskolla sain sitten kirjohen siiman päähän. Tämä loikkiva kala veti kuitenkin itsensä pusikkoon ja siima tietysti poikki. Tästä muutama heitto ja onnistui jallittamaan pienen puronieriän. Ja jakson melkein viimeisellä minuutilla pääsin heittämään purkkarille mutta ko. kala oli liian hidas. Jostain nimittäin ampui perhoon kirjolohi ja sen sain jopa haaviin. Kolme kalaa siis tälle jaksolle.

Viimeisellä jaksolla sitten poolille 4. Tämä oli aina ennen ehdottomasti kalaisin pooli kaikista. Eli paras. Mutta se oli ennen. Nyt en nähnyt poolissa vilaustakaan kaloista vaikka ennakkotietojen mukaan ainakin kaksi kirjolohta siellä asusteli. Mutta niitä ei näkynyt missään. Taisteluparin kalastusvuorolla nuo kaksi ilmestyivät jostain ja toinen kelpuutti jopa perhon tarttumatta kuitenkaan kunnolla.Blänkit siis tästä ja hyvä kisa kuihtui jotakuinkin kasaan...

Mutta onneksi tämäkin riitti podiumille ja kolmanneksi.

Hieman muuten pitää olla huolestunut Hammonjoen kalatilanteesta. Joskus ennen täällä uiskenteli useissa pooleissa kaloja isoina parvina. Nyt nämä samaiset paikat saattoivat olla täysin tyhjiä kaloista. Jos kehitys jatkuu samana, niin muutaman vuoden päästä ei ole mitä kalastaa. 
Muutama tunti unta palloon ja heti aamusta kohti Survosenkoskea. Nyt oli tiedossa huomattavasti kalaisampi kisa, sillä täällä oli kirjolohen lisäksi myös erilaiset särkikalat, ahven ja kuha kisakaloja. Hauskaa oli siis tiedossa vaikka tosiaan kyseessä oli enemmän opintomatka.

Taistelupariksi sain Immosen Petrin ja pääsimme avaamaan 4 poolilla heti "kisakeskuksen" vieressä. Lyhyt siirtymä siis. Petri aloitti kalastamisen ja pääsin itse heti seuraamaan, että mitähän täällä pitäisi tehdä. Komeita lahnoja alkoi nousemaan joesta. Suht oikealla paikalla oltiin. Petri sai ensimmäiseltä jaksolta 12 kalaa. Paukutin koko jakson hyvin pientä aluetta, sillä kalaparvet tuntuivat palaavan samaan kohtaan aina pienen hiljaisen hetken jälkeen. Lahnojen ja särkien lisäksi seassa oli paistikkaan kokoisia komeita oranssivatsaisia ahvenia. Korttiin 18 kalaa ja sillä jaksovoitto. Oikein mukava alku!


Seuraavaksi poolille 2. Täältä oli avausjaksolla saatu melko paljon kalaa mutta jostain syystä meille tämä ei sitten ollutkaan mitenkään erityisen hyvä pooli. Sain toki heti jakson alussa kirbelin ja myöhemmin jakson edistyä jonkun verran ahventa ja yhden lahnan. Mitään armotonta tykitystä tämä ei kuitenkaan ollut ja kisan huonoin jakso oli sitten tässä. Onneksi kuitenkin loppupäivä meni paremmin.


Jälleen ruokatauon jälkeen vaihdoimme kalastusjärjestystä eli pääsin aloittamaan ensin poolin 8 kalastuksen. Mitään varsinaista suunnitelmaa en keksinnyt eli lähdin aika satunnaisesti haravoimaan poolia ja luotin siihen, että jostain kaloja löytyy. Lopulta löysinkin pari putamaa missä oli oikein mukavasti ahventa. 13 kalaa korttiin ja näistä isoin 36 cm.Näillä kaloilla jaksosijoitus 2.

Sitten poolille 6 vanhan myllyrakennuksen alle. Täällä tuhlasin aikaa kahlaamalla vähän väärässä paikassa. Vesi näytti syvemmältä kuin olikaan ja siksi tuli pyörittyä vääriä "ajolinjoja" ja siihen paloi aikaa. Ajattelin mielessäni jakson aikana, että jotenkin en saanut tähän mitään tuntumaa. Onneksi kuitenkin korttiin 9 kalaa ja jakson sijoitukseksi 3. 


Näillä irtosikin yllättävän hyvä sijoitus eli päädyin neljänneksi. Podium jäi hyvin lähelle eli se hitusen harmittaa mutta ihan hyvä näinkin. Eli en ole siis missään tapauksessa ainakaan kovin pettynyt kisatulokseen. Hauskaa oli ja mikä parasta, niin viimeistään tämä varmistin paikan Iijoen finaaliin.No comments: