Harri Hytönen - Perhokalastus

Harri Hytönen - Perhokalastus

Sunday, February 17, 2008

Kuninkaan portin kautta kalalle

Niin ne vaan pakkaset antoivat taas hetkiseksi periksi. Kylmää taisi riittää peräti yhden yön verran ja silloinkaan ei yli kahdenkympin päästy. Sen verran kuitenkin, että rantavedet olivat muuttunut luistinradoiksi.

Keli tuppasi muutenkin olemaan tänä sunnuntaina kohtuullisen vaihteleva. Hartolaan päästyäni taivaalta ripeksi hieman vettä ja keli painui plussalle. Päivän aikana löytyikin kaikkea auringon paisteen ja lumimyrskyn väliltä.Tiedä sitten oliko sään ailahteluus sekoittanut myös kalojen päitä. Kumman vaisuja olivat vaikka onnistuikin useitakin eväkkäitä paikallistamaan. Siimanpäähän niitä oli kuitenkin vaikea houkutella vaikka kerran siinä jopa onnistuin. Suurin osa päivästä tuli jälleen kerran tahkottua erilaisia streamereitä höystettynä sivuperukkeessa olleella risukopalla.


Päivän ainoasta onnistumisesta voinen ehkä hieman kiittää hetkellistä auringonpaistetta, sillä ilman sitä en olisi aurinkolaseja varmaankaan päähäni laittanut. No, polaroideista olisi kuitenkin pilviselläkin hyötyä. Siis hyötyä kalojen havaitsemisen muodossa...


Onnistuin liki huomaamatta toteuttamaan erään pikkukikan, mikä joskus toimii harjusten 'onginnassa' eli pohjan pöllyttämisen kahluutöppösillä. Harjushan ei ole järin arka kala, eikä ihmeemmin väistä outoja 'kahlaajalintuja', vaan eväkkäillä on ennemminkin tapana tulla ruokailemaan kalastajan alapuolelle. Niin tälläkin kertaa. Olin hetken armottomasti piiskannut varsin hyvää vettä streamerillä ilman tulosta. Kelasin jo siimaa sisään ja samalla kompuroin kohti rantaa. Kahlatessani kuitenkin huomasin noin metrin päässä leukojaan loksuttavan mahtiharjuksen (Onneksi ne kakkulat olivat juuri nyt päässä).


Tottakai vaihdoin mahdollisimman nopsasti hieman pienemmät viekoittimet siiman päähän. Olivat vain turhan painavia, sillä setti holatti kivenkupeeseen ja jäi pohjaan. Vaihdoin kevyemmät larvat ja pöllyttelin hieman lisää vesikasveja jotta harjus ei menettäisi mielenkiintoaan. Täsmäheitto samalle linjalle ja kala ei voinut vastustaa kiusausta vaan hotkaisi vihreän larvan hyvällä ruokahalulla. 43 cm harjus haavin kautta takaisin vapauteen.

Tuulen välillä tauotessa onnistuin jopa bongaamaan muutaman pintakäynnin. Olivat vain harmittavasti heittokantaman ulkopuolella. Mutta niinhän ne usein ovat.. Seuraavalle reissulle sitten sidontapenkin kautta. Sen verran harmaat aivosolut vielä raksuttavat, että uutta ideaa pukkaa kalojen kiusaksi..

10 comments:

Janne Erämies said...

Nätin harjuksen olet sieltä bongannut.tuolta yläosiltako sen sait?

Harri Hytönen said...

Jep. Keskitin kalastukseni hyvin pitkälti juuri Ekon alueeseen. Siellä kun tuota hyvää talvipaikkaa riittää. Näin muuten kahlatessa myös ravun. Aikaisemmin en ole niihin Tainiolla törmännyt.

Janne Erämies said...

Joo,niin arvelinkin.
Siellä oli viime sunnuntaina "pillastunut"harjus,siinä järven suulla.
hirveesti uiskenteli pitkin pintaa ja välillä aina pomppas ilmaankin oikein rupes naurattaa kun ei tiennyt minne aina perhonsa heittäisi,kun ei voinut tietää mistä se seuraavaksi taas ilmestyy:)
Joo siellä on ruvennut viime vuosina aina välillä rapujakin näkemään,tosin harvakseltaan,yleensä minkin tappamina mutta kyl niitäkin tainiosta löytyy.

Harri Hytönen said...

Eko oli muuten selkeästi suosituin alue viime kevään sumariaikoihin. Sen verran paljon oli ukkoja jonossa. Ei ole pitkä aika sumareihin...

Janne Erämies said...

Niinhän se vähän oli,vähän liian helppo saavutettavuus,niinkuin melkein kaikki muutkin paikat.Paitsi paskaputken ympäristö:)
Siellä saa käydä rauhassa.
Kohtahan niitä korreja alkaa taas vipeltämään.
Ekat korrit ilmestyivät vuosi sitten 17.3.
Toivotaan että tänä vuonna tulisi hyvin korreja niin tulisi sagelle töitä.

Janne Erämies said...

Tuli heti sagelle töitä,kun kävin sitä tänään ulkoiluttamassa.
Todella ison harjuksen sain niskakoskelta.
Olikos sillä sun kalalla minkä sait,toinen suupieli halki?
Ja melkoisen pulskassa kunnossa?

Harri Hytönen said...

Siinä taas todiste siitä, kuinka tarpeellisia uudet kalavälineet ovat :). En huomannut saamassani harjuksessa mitään erikoista.

Janne Erämies said...

niinpä niin:)Ilman sitä tuskin tuota kalaa olisi tullut...
No joo.
Eikun ajattelin vaan kun tänään sain sen harjuksen niin sen pituus huiteli n.45-46 cm ja tosi tuhdissa kunnossa,kutuun valmistautumassa.
Eipä se kauas kilosta heitä,harmitti vaan suunnattomasti kun en saanut kuin pari epämääräistä kuvaa puhelimella.
Noh vahingosta viisastuneena,tilasin olympuksen kameran jolla voi kuvata vaikka veden alla,niin eipä jää enää tommoset kalat ikuistamatta.
Hauska yhteensattuma,tämäkin kala tuli popsimaan ötököitä jalkojen juureen n.parin metrin päähän.
Risukoppaa vaan linjalle ja se oli siinä.

Harri Hytönen said...

Luulen, että nyt on harjusvuosi tulossa Hartolassa. Toivottavasti porukkaa malttaisi olla kolkkaamatta niitä ennen kutuaikaa. Jos vaikka harjuskanta pyörisi jatkossa vaikkapa luonnossa syntyneillä kaloilla eikä pelkästään poikasistukkailla.

Janne Erämies said...

Mä luulen ja toivon samaa,viime vuosi oli kanssa melko hyvä kun yli 40cm tuli huomattavan paljon jos vertaa aikasempiin vuosiin ja nyt toi iso körmy ja tänään myös bongailin parit hyvät harjukset.
No ens kerralla uusi kamera mukaan ja niskalle etsimään körmy käsiin ja parempi kuva,siellä se etsii evästä:)