Harri Hytönen - Perhokalastus

Harri Hytönen - Perhokalastus

Wednesday, March 31, 2010

Västi

"Västäräkki pienillä jaloillaan särkee jäätä enemmän kuin tuhannen tuuramiestä".

Ei ollut jäätä joella. Pienehköjä jäälauttoja kuitenkin seilasi aina silloin tällöin. Olisikohan tänään näkemämme västäräkki osasyyllinen? Ehkä ei mutta kesä lähestyy, sillä muitakin muuttolintuja västäräkin ohella on paikalle putkahtanut. Töyhtöhyyppäkin kaarteli ihan joen yllä.


Tänään tuli livahdettua töistä hieman aikaisemmin, sillä Peksin kanssa olimme suunnitelleet tällekin päivälle 'pienen kalaretken'. Aamusta keli näyttikin oikein loistavalta, sillä aurinko paisteli pilvettömältä taivaalta. Sitä iloa ei kuitenkaan riittänyt kovinkaan pitkälle vaan iltapäivällä alkanut sade (ja tuuli) piiskasi ihan riittämiin ja vähän enemmänkin.

Auringonpaisteen aikana sumukorentojakin räpisteli veden pinnalla jonkin verran. Muutama pintakäyntikin tällöin nähtiin mutta tuikkeihin emme päässeet heittämään. Muutenkin kalatapahtumia oli nihkeästi. Huono syönti sanoisinko...

Oli muuten jengiä yllättävän paljon joella vaikka oli arkipäivästä kyse. Eräänkin kosken niskalla meitä oli pahimmillaan 9 ukkoa n. 25 metrin matkalla. Aika hurjaa!!

Päivän päätteeksi pääsimme hetken nauttimaan oikeasta 'sumarikalastuksesta' eli pinturikalastuksesta. Peksi onnistui uittamaan perhon parinkin kalan suuhun niitä kuitenkaan sen paremmin tartuttamatta. Vaihdoimme paikkaa ja Peksi siirtyi tarkkailijaksi. Oma ensimmäinen heittoni oli 'tyhjä'. Jatkokin oli 'tyhjä', sillä pinturini katosi takaheitossa siiman päästä. Peksi tyrkkäsi samantien oman vapansa käteeni jotta pääsin jatkamaan mahdollisimman nopeasti aktiivisille kaloille.


Ensimmäinen heitto lainavavalla ja perhoni päätyi kuin päätyikin kalan suuhun. Villisti hyppivä n. 50 cm kirjolohi kelpuutti lähes sokkona heitetyn matalalla kelluvan pinturin. Kauden ensimmäinen kunnon pinturikala päätyi siis haaviin.

Rantapusikkoon rymytessäni tartuin pajunoksiin hakeakseni tukea. Jotain pistävää tarttui käteeni. Oksalla killunut nirhan tapainen tekele ja sen kolmihaarakoukut törröttivät kädessäni. Onneksi irroitus tapahtui ilman sen suurempia vammoja tai veren purkauksia.

5 comments:

Jarno Laitinen said...

"9 ukkoa n. 25 metrin matkalla" arkena. Aikamoista ja ei kyllä houkuta varsinaisesti pitää arkena vapaata... :(

Juha said...

Juu mäkin olen tuolla ollu vissiin kerran sumarikalassa ja porukkaa oli pilvin pimein 8(. Mieluummin heittelee rauhallisimmilla paikoilla.

Harri Hytönen said...

Hukkaan menee arkivapaatkin tuolla menossa. Hieman ärsyttää meininki muutenkin, sillä esim. kalastusalueiden rajoista ei paljon välitetä. Jengi heittää rauhoitusaluiden puolellakin..

Janne Erämies said...

Aika hurjan näköiseen nirhaan olet törmännyt:)

Harri Hytönen said...

Hurjan näköisiä virityksiä näkee tuolla ajoittain muutenkin :)